Sladice,  Večerja

Slivovi cmoki

Mljask, obožujem slivove cmoke. Ampak sem verjetno ena redkih, ki jih na koncu ne popeče skupaj z drobtinami. Teh res ne maram. Jaz jih samo skuham in posujem s sladkorjem. Slivovi cmoki so jed iz otroštva in vedno, ko jih jem, me popelje v tiste čase. In na takšen način jih jem že od takrat. Najraje jih imam, ko mi jih pripravi stara mama, a s tem receptom jih pripravljam tudi sama. 

čas priprave

60 minut

čas kuhe

50 minut

število porcij

4

  • 4 veliki krompirji
  • 5 žlic moke
  • 1 jajce
  • 100 g sladkorja
  • cimet
  • 8 sliv

Krompir olupimo, operemo in skuhamo do mehkega – približno 40/45 minut.
Pretlačimo v pire, dodamo jajce in postopoma še moko. 
Narahlo mesimo, da dobimo čvrsto testo.
Razvaljamo na približno 1 cm debel pravokotnik in iz testa izrežemo kvadrate.
Medtem, ko se je krompir kuhal, smo umili in razpolovili slive ter odstranili koščice. Posujemo jih s sladkorjem in cimetom.
Na izrezane kvadrate položimo po eno slivo in naredimo cmok – skupaj stisnemo diagonale in nato oblikujemo kroglico.
V loncu zavremo vodo in cmoke kuhamo približno 3 minute oziroma dokler ne priplavajo na površino.