Testo,  Zajtrk

Sladke rolice iz pinjenca

Sladke rolice iz pinjenca so precej podobne našim buhteljnom. Izredno mehke, ravno prav sladke, sredico pa si moramo napolniti sami po peki, saj testo ni primerno za valjanje in marmelade ne moremo dodati pred peko. Lahko bi jih kasneje napolnili s “pištolo”, ki je namenjena brizganju. A jaz sem si dala dela, razrezala rolico in jo premazala s slastno jagodno marmelado. Rolice sem pripravila pred večerjo, tako da sva po večerji uživala še v teh sladkih dobrotah. Ne vzamejo nam veliko časa, če želite, pa jih lahko delate skupaj z vašim malčkom. 🙂 Če slučajno nimate na voljo ali preferirate suhi kvas, ga nadomestite z isto količino kot svežega. Če se boste torej rolic lotili s suhim kvasom, potem pri koraku 5 počakamo 5-10 minut, da nastane zmes malo puhasta in penasta. 

* 1 skodelica = 240 ml

čas priprave

25 minut

čas peke

10 - 15 minut

število porcij

5

  • 1/4 skodelice masla + še nekaj masla za premaz pečenih rolic
  • 1 skodelica pinjenca
  • 1 kocka svežega kvasa
  • 1/4 skodelice medu
  • ščepec soli
  • 1 jajce
  • 3-4 skodelice bele moke

Nastavimo pečico na 200 stopinj.
Pripravimo si pekač velik 20x30cm.
Raztopimo maslo – ko je maslo raztopljeno, mu primešamo pinjenec in segrevamo do 44 stopinj.
Medtem v posodo v robotnem mešalniku razdrobimo kvas in mu prilijemo med ter premešamo.
Ko sta pinjenec in maslo ogreta na pravo temperaturo, ju vlijemo k medu in kvasu.
Med mešanjem dodamo sol in jajce.
Dodamo še 2 skodelici moke.
Med mešanjem počasi dodajamo še po 1/4 skodelice moke, dokler se testo ne odlepi od posode in počasi zdrsi čez ročko na mešalniku. Testo bo še vedno precej lepljivo.
Obvezno si namokamo roke ter oblikujemo 12 ali 15 rolic ter jih pripravljamo na pekač.
Pokrijemo s krpo in pustimo testo počivati 10 minut.
Pečemo med 10 in 15 minut oz. do rahle zagorelosti rolic.
Ko so rolice pečene, jih premažemo z raztopljenim maslom.