Prigrizki

Slane preste

Niti ne vem točno, zakaj sem se odločila delati preste. A za večerjo sem želela pripraviti nekaj ‘kruhastega’. Našla sem odličen recept, a verjamem, da bo naslednjič še boljši, ko bom testo premazala z mešanico sode bikarbone in vode. Ravno to bi naredilo preste izredno mehke, moje pa so bile hrustljave, takšne kot jih lahko kupiš v pekarni ali trgovini. Slane preste so odličen prigrizek s prijatelji, zraven pa zagotovo paše kozarec ohlajenega piva.

* 1 skodelica = 240 ml
čas priprave

50 minut

čas peke

15 minut

število porcij

4

  • 1 paketek suhega kvasa
  • 1 skodelica tople vode
  • 1 čajna žlička raztopljenega masla
  • 1 čajna žlička rjavega sladkorja
  • 1 čajna žlička soli
  • 3 skodelice moke
  • groba sol za posip
Kvas, vodo in sladkor v kuhinjskem robotu premešamo.
Dodamo sol in raztopljeno maslo ter eno po eno skodelico moke (odvisno od strukture testa).
Robot naj gnete 5 minut.
Testo naj počiva 15 minut.
Vklopimo in segrejemo pečico na 250 stopinj.
Testo na delovni površini razdelimo na 12 enakih delov.
Vsakega razvljamo v dolgi svaljek (približno 30-40 cm).
Zvijemo ga v obliko preste.
Premažemo z raztopljenim maslom in posujemo s soljo.
Pečemo približno 10 minut oz. ko so preste zlato rjave barve.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.